Sari navigarea

Am aflat de curand ca Geneva e orașul cu cele mai multe squaturi din Europa.  Zic paradoxal fiindca pentru locuitori gasirea unei chirii este principalul factor de stres – MEGA STRES. Si daca ai bani, tot degeaba …

Alternative totuși exista. Prin anii ’90 in Geneva aproximativ 160 de clădiri erau ocupate in mod ilegal.  Asa ca Geneva, atat de cosmo si de fancy se dovesdeste a fi cam schizo. Lucrurile incep insa sa se schimbe, cu procese pentru recuperarea a aproximativ 25 de imobile ocupate. Unul din cele mai vechi squatturi, RHINO , s-a închis anul trecut.

Loose some, you win some : in Londra doua noi cladiri  estimate la £15 milioane de lire fiecare in Park Lane au fost ocupate de transformate in squat luna trecută.

Nu e singurul exemplu de squat ultracentral. In Paris,  vis a vis de Sorbona, pe Rue Rivolli, se lăfăie squat-ul artistilor si mai putin artistilor.

Cand m-am dus prima data la Paris am mers sa vad squt-ul, despre care au ajuns sa scrie si in ghid …

Oricum despre asta de pe Rue Rivoli gasiti o mie de chestii pe net.

Primul Squat in care am intrat veodata in viata mea se numea La Taniere pe romaneste COCINA. . C

In Bucuresti nu stiu decat despre doua squatturi: unul de  „creatives ” mostly de aurolaci intr-un bloc pe langa manastirea Cashin. Strict juridic, cel de pe strada Armoniei se pare ca nu se-ncadreaza in categoria squat, dar cred ca e mai apropiat de conceptul de squat „as we know it” decat alte  cladiri ocupate  in mod ilegal din bucuresti.

Despre squat-ul de la Cashin am auzit de la o daneza care lucra intr-un orfelinat in Bucuresti.  Ea mi-a povestit despre capul aurolacilor pe care il cunoscuse, un baiat pe care il cheama Ramadam care nu se drogheaza deloc. Majoritatea se plimba intre leagan si squat, in functie de sezon  Unii dintre ei „isi fac de lucru” in zona Kiseleff. De aici si expresia „esti Kiseleff”= esti homosexual.

Daca cineva stie si despre alte squaturi sau ceva mai mult despre cel din zona Cashin … Sau squaturi din est in genere ?

A propos de squaturi si alte alea, check out   Temporary Autonomous Zone.

Reclame

8 Comments

 1. Sau squaturile Mailatilor de langa Roma…

 2. Hey,

  Two legendary projects in Oslo:

  http://www.blitz.no/

  and

  http://hausmania.org/portal/

  In the second, people live, eat, have sex, work… AND, they have one section that is used as a „casa culturala” with movies, ateliers, festivals, etc.

  I lived 3 yrs in a „legalized” squat. That is, a place that used to be a squat, but due to all the work we had done there during the years, we got to live there in exchange of a symbolic rent…

  Foarte fain blogul tau.

 3. Una din cele mai longevive si intinse squaturi despre care stiu e Christiania din Copenhaga. Din pacate probabil ca se apropie tot mai tare de disparitie – intai i-au oprit sa mai vanda hash la liber, apoi au intetit raidurile politiei… pana la urma or sa se sature oamenii de atata oras liber si or sa devina un cartier obisnuit. Eu am apucat sa o vizitez inainte de schimbarile din 2004, actually e singurul squat in care am intrat – l-am mai vazut pe cel din Barcelona, de la departare. Christiania era plina de iarba, oameni calmi si caini foarte mari. Interesant pentru un fost teren al armatei, nu?

 4. @Cvasii, da cred ca e misto daca reusesti sa patrunzi cumva in lumea aia pe bune.

 5. @miruna: Da ma tot citit si auzit despre Christiana, dar de faptul ca asta a fost un termen militar nu stiam nimic. Care to share with us more? Sint curioasa cum se vad chestiile astea din perspectiva arhitectilor.

  Slightly off topic acuma, discutam seara cu cineva din tagma arhitecților despre reconversii mișto de spatii industriale…

 6. http://barcelona.indymedia.org/?lang=en_US
  Programul saptamanal al squat-urilor din barcelona + subiecte legate de tema

 7. La fix !

 8. http://usurpa.squat.net/
  asta e pdf-ul


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: